Produse sanatoase, afaceri sanatoase

Tehnologiile enzimatice inovative,cum este Acrylaway®de la Novozymes, reduce efectiv formarea acrilamidei.

Incepand din 2002 cand s-a descoperit ca acrilamida se formeaza atunci cand alimentele amidonoase sunt coapte sau prajite la temperaturi inalte, aceste substante chimice au generat un numar de temeri de sanatate si au pus producatorii in fata unor provocari de a reduce efectiv concentratia acestora in produsele lor. 

 

Sanatatea

Acrylawaya fost dovedit ca reduce substantial formarea acrilamidei intr-o larga varietate de alimente, cum sunt biscuitii, snacks-urile pe baza de cereale sau cartofi, cafeaua, cartofii prajiti. Acrylawayeste o solutie interesanta pentru producatorii de biscuiti, snacks-uri si cartofi prajiti deoarece ea reduce acrilamida fara a altera aroma sau aspectul vizual al produsului. In cazul tratamentului cafelei, procesul tinde sa aiba un efect pozitiv in calitatea cestii de cafea la anumite sortimente de boabe.

 

Inapoi la baza

Acrylamideeste un compus chimic care se formeaza natural in alimentele amidonoase atunci cand sunt coapte sau prajite. In timpul incalzirii aminoacidul asparagina, prezent in mod natural in alimentele amidonoase, este convertit in acrilamida in procesul numit reactiaMaillard. Aceasta reactie este confera alimentelor aroma, crusta si culoarea maronie.

In 2007, Novozymes, cel mai mare furnizor mondial de enzime, a lansatAcrylaway, o enzima care reduce formarea acrilamidei cu pana la 90% in multe produse alimentare.Prin adaugarea de Acrylawayinainte de coacerea sau prajirea alimentelor, asparagina este convertita in acid aspartic, care nu ia parte la formarea acrilamidei.

 

Temerea provoaca inovatia

FoodDrinkEurope, Confederatia europeana a industriei alimentare si de bauturi (cunoscuta in trecut ca CIAA), a lansat un set de masuri de reducere a acrilamidei pentru a oferi cea mai eficienta solutie in ajutorul industriilor afectate. Setul de masuri este o combinatie de sugestii de schimbare a materiilor prime, a procesului tehnologic, a retetelor, cu cerinta de a nu afecta preferinta consumatorilor asupra brandurilor produselor finite.Asparaginazele cum este Acrylawayeste una dintre optiuni in acest set de masuri. 

De altfel, potentialul risc asupra sanatatii umane prin expunerea dietara la acrilamida nu este inca pe deplin cunoscuta, un numar crescand de studii sunt efectuate la nivel international pentru a culege datele necesare evaluarii avizate. Pana cand mai multe rezultate vor fi disponibile, JECFA, Comitetul de experti in aditivi alimentari ai FAO/WHO, a recomandat ca eforturi suplimentare sa fie facute pentru a reduce concentratia acrilamidei din alimente. La inceputul lui 2011, Comisia Europeana lansat o "recomandare de studiere a nivelurilor de acrilamida din alimente" trasand valori orientative pentru a ghida statele membre in monitorizarea, in baza datelor monitorizarii din 2007/2008 emise de Autoritatea Europeana A Sigurantei Alimenare (EFSA). Cand produsele depasesc aceste valori, guvernul respectiv este obligat sa supravegheze industria pentru a afla de ce nivelele sunt mai mari decat in alte produse.

 

Evaluari si avizari

Acrylawayde la Novozymes a fost evaluata international – produsul asparaginaza a primit evaluari pozitive de la JECFA in iunie 2007. Acrylawaya fost deja aprobat in US in 2006, urmat de Danemarcain 2007. In 2008 Acrylawaya fost aprobat in Australia/Noua Zealanda, Mexic, Corea de Sud, Vietnam, Russiasi Singapore, In 2009 in Brazilia, China, Franta, si Thailanda, si in Canada in martie 2012.

 

Viitorul unei acrilamide scazute a sosit

In zilele noastre consumatorii sunt tot mai informati si precauti in legatura cu ce mananca. Sanatatea si calitatea alimentatiei sunt preocupari majore pentru consumatori, si siguranta alimentelor este o preocupare majora. Este o cerinta fundamentala a societatii moderne pentru ca alimentele sa nu fie doar gustoase si de calitate, dar in acelasi timp sa fie sigure si sanatoase.Pe langa solutia inovativa Acrylaway, Novozymes lucreaza cu producatorii pentru a aduce produse mai bune consumatorilor de azi sau de maine.