Carotenoizi pentru alimentatia si sanatatea umana
Carotenoizii sunt pigmentii care dau culoare galbenusului de ou, rosiilor, ciupercilor, tuturor frunzelor verzi, fructelor si florilor. De asemenea, ei se regasesc in crustacee, anumite specii de pesti, penele pasarilor si insecte. Ei nu pot fi sintetizati in organism si trebuie obtinuti prin dieta.
Carotenoizii sunt cunoscuti pentru beneficiile pe care le aduc sanatatii. Ei sunt, de asemenea, coloranti naturali si stabilizatori.
Beta-carotenul
Surse: Fructele si legumele galben inchis, portocalii, cum ar fi: morcovi, dovleci, caise sau mango si in frunzele verzi ale legumelor cum ar fi: spanac si broccoli.
Functii: Beta-carotenul este unul dintre cei peste 600 de carotenoizi ce se regasesc in natura. Beta carotenul este convertit in vitamina A in organism si este cea mai importanta sursa de provitamina A din alimente. Actioneaza ca un antioxidant impreuna cu vitaminele E si C si poate reduce riscul aparitiei unor boli cronice. De asemenea, beta carotenul joaca un rol important in protejarea pielii de efectele daunatoare ale radiatiilor ultraviolete.
Luteina
Surse: Fructe si legume verzi, rosii si galbene, cum ar fi: mazarea, varza, boabele de piper, portocale, kiwi si struguri
Functii: Luteina este un colorant natural. Din cei peste 600 de carotenoizi ce se regasesc in natura, luteina este unul dintre cei doi carotenoizi localizata in macula ochiului (parte a retinei care percepe lumina si asigura acuitatea vizuala maxima). Luteina este un puternic antioxidant si este capabila sa filtreze lumina albastra daunatoare. Exista dovezi care atesta benefiile luteinei pentru sanatatea ochilor. Un numar mare de studii epidemiologice arata ca prin consumul de luteina si zeaxantina a fost redus, conform statisticilor, riscul aparitiei cataractei si a maculodistrofiei, doua dintre cauzele ce conduc la pierderea vederii si duc la orbire in lumea occidentala. In aplicatiile pentru sanatatea ochilor se recomanda combinatia dintre luteina si zeaxantina.
Zeaxantina
Surse: Fructele si legumele colorate, cum ar fi porumbul, portocalele, spanacul si boabele de piper.
Functii: Zeaxantina este un colorant natural. Din cei peste 600 de carotenoizi care se regasesc in natura, zeaxantina este unul dintre cei doi carotenoizi localizata in macula ochiului. OPTISHARPTM (Zeaxantina) este cel mai puternic antioxidant localizat la nivelul retinei si care actioneaza ca un filtru si scut impotriva radiatiilor solare daunatoare. Studii stiintifice au aratat ca OPTISHARPTM este benefica pentru sanatatea ochilor si poate contribui la reducerea riscului aparitiei maculodistrofiei si a cataractei, doua cauze care duc la orbire in intreaga lume.
ZEAXANTINA nu poate fi sintetizata de organism si trebuie luata din alimente.
Licopenul
Surse: Se gaseste in rosii si diferite fructe si legume de culoare rosie.
Functii: Licopenul este unul dintre cei sase carotenoizi predominanti ce se regasesc in plasma sangvina. El este un puternic antioxidant, gasindu-se in rosii si diferite fructe si legume rosii. Antioxidantii ajuta la protejarea organismului nostru de radicalii liberi care pot cauza distrugerea celulelor organismului, cauzand mari probleme. Cateva studii epidemiologice au asociat licopenul cu reducerea riscului aterosclerozei si bolilor cardiovasculare.
Cantaxantina
Surse: Se gaseste in special in ciupercile comestibile, pastrav de mare, creveti de buna calitate si crustacee.
Functii: Cantaxantina este unul din membrii familiei de carotenoizi. Este un colorant alimentar, cu termostabilitate ridicata si nu este fotosensibila, ceea ce asigura culoarea rosie vie.
Apocarotenal
Surse: Se gaseste in citrice, in special in mandarine, legume verzi, in special in spanac si tesutul animal.
Functii: Apocarotenalul imprima culoarea portocalie spre rosu alimentelor. El este o provitamina A, ca si beta carotenul. Are jumatate din activitatea vitaminei A a beta carotenului.
Beta-apo-8-carotenal
Surse: In natura acidul apocarotenal este larg raspandit, in special in plante, cum ar fi citricele, legumele verzi, iarba si lucerna. Acidul apocarotenal poate fi gasit, de asemenea si in galbenusul de ou.
Functii: In metabolismul organismului uman acidul apocarotenal este partial convertit in vitamina A prin oxidare, astfel, contribuind la furnizarea de vitamina A. Nuantele de culoare obtinute de esterul acidului apocarotenal din alimente variaza de la galben-lamaie pana la galben-orange.