Novozymes

Gama Serv' 97, distribuitor autorizat al concernului danez Novozymes , lider mondial in productia de enzime, va prezinta:

Solutii naturale pentru problemele industriale
Novozymes foloseste natura pentru a rezolva problemele industriale, oferind solutii ecologice pentru inlocuirea produselor chimice traditionale, pentru evitarea pierderilor de energie, apa, materii prime, imbunatatind in acelasi timp calitatea vietii.

Novozymes este liderul mondial in biotehnologie, in productia de enzime din mai mult de 40 de ramuri ale industriei (alimentara, hrana animalelor, textile, pielarie, celulozei si hartiei, detergenti, farmaceutica, cosmetica) si continua sa se extinda in acest domeniu prin introducerea de serii de noi produse si aplicatii ale acestora. Enzimele sunt proteine care se gasesc in orice organism viu: oameni, animale, plante, microorganisme si ori de cate ori o substanta trebuie sa fie transformata intr-o alta substanta, natura foloseste aceste enzime pentru a cataliza astfel de procese.
Enzimele Novo sunt produse de microorganisme: bacterii si mucegaiuri selectionate in conditii de siguranta si furnizate in forme lichide sau pulverulente de inalta stabilitate. Multe dintre produsele Novo sunt rodul eforturilor alaturate ale clientilor si multe dintre marile progrese tehnologice sunt bazate pe colaborarea cu lideri in tehnologie si institutii academice din intreaga lume. In ultimii 60 de ani Novozymes a fost primul care a lansat pe piata aproape fiecare noua enzima cu aplicabilitate industriala, iar in ultimii trei ani a introdus pe piata circa 22 de noi produse, ceea ce demonstreaza clar activitatea specialistilor lor in cercetare si dezvoltare.

Enzimele folosite in industria moraritului si a panificatiei
Intentia introducerii enzimelor in panificatie are o vechime de mai bine de un secol. De zeci de ani faina de malt si alfa-amilaza fungica au fost folosite la prepararea painii. Datorita progreselor rapide in biotehnologie s-au obtinut noi enzime utilizate in panificatie. Importanta enzimelor este aceea de a raspunde cerintelor crescute ale consumatorilor de a se inlocui aditivii cu produse naturale, aditivi care, chiar si in doze admise de legislatie, sunt perceputi de consumatori ca o amenintare la sanatatea lor.

Suplimentarea fainii
Faina de malt si extractul de malt, bogate in alfa-amilaza, pot fi folosite pentru suplimentarea fainii, dar au diferite activitati enzimatice, insa Fungamyl® cu o activitate enzimatica standard poate degrada amidonul din faina de grau in cantitati mici de dextrine care vor permite drojdiei sa-si continuie activitatea in timpul fermentarii aluatului si prima faza de coacere, avand ca rezultate: volum crescut al painii si imbunatatirea texturii miezului.

Pastrarea prospetimii painii
O foarte veche problema atat pentru consumatori, cat si pentru producatori este invechirea painii. Novamyl® este o alfa amilaza maltogenica care extinde termenul de valabilitate al produselor traditionale de panificatie pastrand miezul painii mai proaspat, mai moale si elastic fara a-i compromite calitatea acesteia.

Intarirea glutenului
Agentii de oxidare chimici sunt folositi pe scara larga pentru intarirea glutenului. Oxidazele ca glucozoxidazele (Gluzyme®) sunt folosite ca alternativa a acestora inlocuindu-i partial asigurand o calitate mai buna painii

Intarirea aluatului cu lipaze
Lipazele castiga tot mai mult teren in industria panificatiei datorita efectele lor de stabilizare a aluatului la fermentare asigurand structura mai fina a miezului si un volum crescut. Lipazele folosite acum pe piata actioneaza fie asupra trigliceridelor nepolare (Lipopan®50), fie asupra ambelor lipide polare si nepolare prezente in faina (Lipopan®F).

Volum crescut al painii
Alfa amilazele fungice si xilanazele sau hemicelulazele ca Pentopan®Mono si Pentopan®500 sunt frecvent utilizate in panificatie. In timp ce amilazele actioneaza asupra amidonului, xilanazele si hemicelulazele modifica polizaharidele din faina, imbunatatind astfel stabilitatea aluatului, rezultand un volum marit al painii si structura fina a miezului.

Efectul sinergetic
Combinand enzimele potrivite (Fungamyl®Super MA, Fungamyl®Super BR) pentru diferite aplicatii se pot obtine efecte performante. Astfel, combinand alfa-amilaza maltogenica cu alte enzime ca alfa-amilaza fungica, lipaza sau xilanaza nu se va obtine doar un termen de valabilitate prelungit ci si imbunatatirea proprietatilor aluatului si ale caracteristicilor painii.