Laptele este un aliment nutritiv, actionand ca o importanta sursa de proteine, grasimi, vitamine si minerale. Enzimele pot transforma lactoza si permit fiecaruia sa beneficieze de produsele lactate.
Laptele si celelalte produse lactate fac din una dintre primele cinci grupe de alimente de baza care compun Piramida Alimentara, o schita grafica populara care sugereaza nutritia optima pe zi. Piramida recomanda ca doua sau trei portii de produse lactate trebuie consumate zilnic – in primul rand pentru asigurarea consumul necesar de calciu. Calciul este vital pentru asigurarea cresterea si mentinerea sanatatii oaselor si a dintilor, dar este de asemenea important pentru controlul muschilor si a nervilor, pentru coagularea si controlul presiunii sangelui. Chiar daca calciul este prezent si in alte grupe de alimente, ca de exemplu in vegetale ca broccoli si spanac, calciul din produsele lactate este mai usor absorbit de catre tubul digestiv ca si cel din alte surse.
Aproape toti copii se nasc cu enzima lactaza cea care asigura digestia lactozei, carbohidratul predominant din lapte. Oricum, la mamifere, inclusiv la oameni se observa o reducere a producerii de lacaza spre sfarsitul perioadei de intarcare. Aceasta inseamna reducerea capacitatii de digerare a lactozei inca din timpul copilariei la multe persoane din intreaga lume. Persistenta lactazei, cea care asigura digestia lactozei, catre varsta adulta este determinata genetic. Aceasta caracteristica apare ca o adaptare evolutiva a populatiilor consumatoare de lactate cu o istorie de viata pastorala, exemplificata in nordul Europei unde un mic procent din populatie prezinta intoleranta la lactoza. Se estimeaza ca aproape 70% din populatia mondiala sufera de un grad de intoleranta la lactoza. Constientizarea crescanda asupra beneficiilor calciului, in primul rand datorita larii publicitati asupra osteoporozei, a generat o crestere a consumului de lapte si produse lactate in intreaga lume. Campanii puternice de promovare a produselor lactate au loc in acest moment in China si exemplifica acest trend. Asta inseamna ca societatea in general cere o solutie care sa transforme lactoza permitand fiecaruia sa se bucure de beneficiile acestor produse lactate.
Una din metodele de inlaturare a lactozei din lapte este tehnica filtrarii – dar aceasta poate fi costisitoare deoarece presupune investitii semnificative in echipamente si limiteaza flexibilitatea fabricilor in a se adapta la mereu schimbatoarele cerinte ale consumatorilor. Alta metoda alternativa, mult mai eficienta, este de a trata laptele cu enzima lactaza. Lactazele actioneaza transformand lactoza intr-un amestec de glucoza si galactoza, care pot fi digerate sigur de aproape fiecare. In plus fata de eliminarea lactozei, laptele rezultat are un gust dulce natural. De fapt lactaza a fost utilizata traditional productia de inghetata. Glucoza si galactoza fiind mai dulci decat lactoza, ele intaresc gustul dulce, dar in acelasi timp produc o textura mai omogena. Asta datorita faptului ca lactoza cristalizeaza in mod obisnuit la temperatura scazuta, cauzand senzatia de nisip in inghetata, in timp ce constituentele sale, glucoza si galactoza, raman dizolvate.
Lactozym Pure® de la Novozymes este o exceptional de pura lactaza care ofera beneficii unice. Este disponibila intr-o varietate de concentratii, oferind imediat flexibilitate procesului. Este foarte robusta si capabila de lucru in plaja de pH gasita in majoritatea laptelui sau produselor lactate cum ar fi laptele proaspat standardizat, lapte UHT, inghetata, etc. Ceea ce face acest produs rezistent este puritatea sa.Nu doar puritatea sa ridicata imbunatateste filtrabilitatea,dar cel mai important este reducerea probabilitatii ca laptele sa dezvolte arome nedorite. Aceasta este o utilizare particulara in productia de lapte UHT, o industrie in continua dezvoltare. Laptele UHT este un produs popular UHT in toata Europa, mai ales in tarile in care productie este concentrata in doar cateva mari unitati.In aceste situatii, laptele trebuie transportat la distante mari, si laptele UHT este favorizat fata de laptele pasteurizat deoarece salveaza costurile mari si elimina dificultatile asociate transportului refrigerat. Inainte de deschidere, laptele UHT are o perioada de valabilitate de sase-noua luni. Lactozym Pure® asigura nedezvoltarea aromelor nedorite si ajuta la mentinerea aromei pure si autentice a produselor lactate UHT pe timpul depozitarii indelungate.
Odata cu cresterea dorintei de consum a laptelui si a produselor lactate pe tot globul, are sens implementarea unei solutii efective si naturale care sa transforme lactoza si sa permita oricui sa consume si sa beneficieze de avantajele acestor produse. Lactozym Pure® este o cale efectiva si naturala pentru a realiza aceasta – si puritatea sa ajuta dezvoltarea de noi produse fara lactoza.