Vitamina K este necesara in primul rand pentru coagularea sangelui care previne sangerarea pana la moarte de la taieturi sau hemoragie interna.
Surse
Vitamina K se gaseste natural in plante si poate fi produsa de bacterii in intestin. Cele mai bune surse sunt frunzele verzi ale legumelor cum ar fi spanacul, salata verde, broccoli si conopida. In cantitati mai mici se gaseste si in ficat, laptele de vaca, galbenus de ou, carne slaba si in produse din grau integral.
Forme
Vitamina K apare sub 3 forme:
♦ Vitamina K1 (filochinona, fitonadiona, fitomenadiona). Se gaseste in plante
♦ Vitamina K (menachinona). Este sintetizata de bacterii din intestinal uman.
♦ Vitamina K3 (menadiona) Este un compus sintetic care poate fi convertit in K2 in tractul intestinal.
Functii
Principala functie a vitaminei este ca parte din sistemul de coagulare a sangelui care previne pierderea excesiva de sange datorata taieturilor, ranilor sau ca urmare a unei operatii. Este necesara pentru crearea proteinei numita protrombinaa, care reprezinta prima etapa in coagularea sangelui si vindecarea ranilor. Oamenii de stiinta, de asemenea, cred ca vit. K dependenta de proteine ar putea fi necesara pentru o mineralizare corespunzatoare a oaselor.
Deficienta
Deficienta de vit. K este foarte rara dar indivizii care sufera de boli ale ficatului sau care nu pot absorbi grasimea sunt supusi riscului. Nounascutii au depozite mici de vit. K. Ei pot prezenta un risc deoarece laptele mamei contine cantitati mici de vit. K, iar nounascutii nu sunt capabili sa sintetizeze vitamina K în intestinele lor
DSM Vitamina K
Formele DSM ale vit. K sunt K1 (ulei si pudra) pentru produse dietetice si alimente pentru copii, si K3 pentru hrana animalelor.