Vitamina E

Surse
Uleiurile vegetale (alune, soia, palmier, porumb, floarea-soarelui, etc) si germenii de grau sunt cele mai importante surse de vitamina E. Alte surse secundare sunt nucile, semintele, cerealele integrale si leguminoasele. Vitamina E este denumirea comuna pentru diferiti tocoferoli si tocotrienoli. Cea mai eficienta forma a vitaminei E este alfa-tocoferolul.

Functii
Vitamina E joaca un rol important in protejarea moleculelor de grasime din membranele celulelor si sangelui. Fara vitamina E aceste molecule de grasimi polinesaturate ar putea fi distruse de oxigen in molecule agresive, numite radicali liberi. Moleculele de grasime oxidata pot dauna tesuturilor organismului pentru multa vreme. Datorita proprietatilor ei puternic antioxidante in organism, vitamina E are un efect de stabilizare a vitaminei A, diferitilor hormoni si enzime. De asemenea, joaca un rol esential in protejarea membranelor celulare.
Impreuna cu vitaminele A si C formeaza trio-ul de vitamine antioxidant despre care se crede ca acum au un efect preventiv asupra bolilor degenerative, cum ar fi bolile cardiovasculare si cancerul. In cazul animalelor, vitamina E este implicata in reproducere si are un efect imunomodulator. Mai mult, carnea si pestele crud la care s-a adaugat vitamina E sunt protejate de deteriorarea prin rancezire.

DSM Vitamina E
Vitamina E DSM este disponibila ca tocoferol si tocoferil-acetat, uleiuri sau diferite tipuri de pulberi pentru aplicatii in industria alimentara, farmaceutica, cosmetica si pentru hrana animalelor. Prin munca de cercetare si dezvoltare, DSM Nutritional Products poate oferi acum vitamina E naturals de cea mai buna calitate.