Vitamina D

Vitamina D este numele generic pentru un grup de substante ca steroizii cu activitate antirahitica. Pe la mijlocul anilor 1700, s-a descoperit ca uleiul de ficat de cod era un tratament eficient pentru combaterea rahitismului, dar abia la inceputul secolului acesta substanta care are influenta asupra rahitismului a putut fi separata si examinata.

Surse
Vitamina D se gaseste numai in produsele de origine animala si sunt numai cateva produse care contin vit.D: uleiul de peste, pestele gras, untul si ouale. Spre deosebire de alte vitamine, putem sintetiza vitamina D in organism ca rezultat al expunerii la soare, cu conditia ca si cantitatea de acid ascorbic sa fie adecvata. Doi dintre cei mai importanti membri ai acestui grup vitaminic sunt vit.D2 (ergocalciferol) si vit. D3 (colecalciferol).

Functii
Vitamina D este necesara pentru absorbtia de calciu si fosfor din intestinul mic, reabsorbtia lor in rinichi, si procesul de mineralizare al oaselor. De aceea contribuie la cresterea sanatoasa a oaselor. De asemenea, joaca un rol important in functionarea corespunzatoare a muschilor, nervilor, coagularii sangelui, cresterii celulelor si utilizarii energiei.

Deficienta
Deficienta de vit. D cauzeaza intarzierea closure of the fontanelles closure of the fontanelles si slabesc dezvoltarea dintilor. In cazul adultilor duce la fragilitatea oaselor si fracturilor spontane. De asemenea, asigura absortia adecvata de calciu si contribuie la osteoporoza. Vitamina D ajuta la vindecarea bolilor de piele si are rol imunoregulator. In cazul animalelor deficienta vitaminei D poate duce intarzierea cresterii, afectiuni ale membrelor si oua cu coaja subtire. De aceea este necesara suplimentarea pentru animalele tinere pentru productivitatea gainilor.

DSM Vitamina D
Vitamina D de la DSM este disponibila sub forma cristalina, ca solutie uleioasa sau pudra pentru hrana animalelor.