Acum sute de ani, marinarii au descoperit ca boala scorbut poate fi prevenita prin consumul de lamai, dar aceasta substanta a fost identificata sub numele de L-acid ascorbic abia la inceputul anilor 1930.
Surse
Vitamina C se gaseste in citrice, coacaze, ardei gras, patrunjel, conopida, cartofi, broccoli, capsune, mango, guava, varza de Bruxelles.
Functii
Vitamina C este importanta pentru productia de colagen, tesutul conjuctiv si fibrele de proteina care intaresc dintii si gingiile, muschii, vasele de sange si pielea. In sistemul imunitar, vitamina C ajuta celulele albe sa lupte impotriva infectiei. Ajuta organismul uman sa absoarba fierul. Fierul este necesar pentru producerea de hemoglobina, pigmentul rosu din sange care transporta oxigenul de la plamani in restul corpului.
Cercetarile au indicat ca are o arie larga de functii cum ar fi sintetizarea hormonilor si neurotransmiattorilor, si a sistemului imunitar. Se crede ca asa numitele proprietati "antioxidante"ale vit. C ajuta la protejarea organismului de catre efectul nociv al radicalilor liberi. Acestia sunt molecule potential daunatoare in corpurile noastre care pot dauna celulelor sanatoase. Impreuna cu vitamina A si vitamina E formeaza trio-ul de vitamine antioxidant despre care se crede ca ar avea un efect preventiv asupra bolilor degenerative cum ar fi cancerul sau bolile cardiovasculare.
DSM Vitamina C
Formele vit. C DSM includ acidul ascorbic in forme variate, ascorbat de sodiu, ascorbat de calciu, palmitat de ascorbil, si fosfat de acid ascorbic, o forma speciala stabila pentru a fi folosita la hrana animalelor.