Vitamina B6

Surse
Se gaseste in painea din faina integrala, banane, extractul de drojdie, cereale fortifiate, nuci, ficat si in boabele de leguminoase.

Functii
Vitamina B6 joaca un rol in metabolismul proteinelor, carbohidratilor si grasimilor, producerea de neurotransmitatori, si formarea de acid nicotinic. Este vitala pentru mentinerea sanatoasa a sistemului nervos, pielii, muschilor si a sangelui. Unul din rolurile importante ale acestei vitamine este acela ca intervine in metabolismul proteinei unde ajuta la echilibrarea balantei de aminoacizi din organism. Este de asemenea implicata in producerea de hormoni.

Deficienta
Deficienta severa este rara, dar s-a descoperit ca deficienta marginala poate fi destul de comuna. Cerinta pentru aceasta vitamina creste la femeile insarcinate sau in perioada de alaptare datorita cererii suplimentare de catre fetus sau bebelus. In cazul animalelor, rumegatoarele adulte au suficienta vitamina B6, dar puii au nevoie de cantitati suplimentare in perioada de crestere.

Producerea
Vitamina B6 a fost descoperita aproape ca un produs secundar in cadrul studiilor despre pelagra, o boala deficitara cauzata de absenta in organism a niacinei. Vitamina B6 a castigat o importanta majora odata cu descoperirea rolului ei important in alimentatia umana si animala in anii 40.

DSM B6
DSM Nutritional Products furnizeaza vit. B6 sub forma de pudra pura cristalina a pirodoxin hidrocloridului.