Vitamina B12

Surse
In dieta umana vit. B12 se gaseste in primul rand in produsele de origine animala, iar in particular in organe (ficat, rinichi, inima, creier). Alte surse bune sunt pestele, ouale si produsele lactate.

Functii
Vit. B12 este vitala pentru crestere, pentru un sistem nervos sanatos si pentru formarea celulelor rosii. Este de asemenea, implicata in metabolismul grasimilor si carbohidratilor, si este esentiala pentru crestere. Este conservata de organism foarte eficient, astfel deficienta poate apsrea dupa cativa ani. Cum aceasta se gaseste in primul rand in produsele de origine animala, vegetarienii prezinta riscul unei deficiente daca nu iau suplimente nutritionale. In forma ei cea mai extrema, deficienta poate duce la anemie megaloblastica si degenerare ireversibila a coloanei vertebrale. La animale, apare efectul de crestere intarziata si tulburari nervoase.

Deficienta
Deficienta cauzeaza reducerea cresterii si tulburari ale sistemelor cardiac si nervos ( cunoscut foarte bine sub numele de "beri-beri"). Istoric, a aparut la oamenii cu diete bazate aproape in totalitate pe orez alb. ( unde tiamina din bobul integral a fost indepartata sau distrusa). La animale s-a inregistrat paralizia progresiva si retractarea gatului.

Producerea
In anii 1920-1930, s-a descoperit ca extractele de ficat ti alte concentrate de origine animala stimuleaza cretterea animalelor de ferma ti pot fi folosite ca tratament pentru anemia pernicioasa. Timp de multi ani principiul activ a fost cunoscut ca factorul proteinei animale si natura ei chimica nu a putut fi identificata de oamenii de stiinta. Apoi, in 1948, un material cristalin cu aceleasi caracteristici a fost izolat de ficat si numit vit. B12. Structura sa chimica a fost definitivata in 1955, dar nu a fost sintetizata pana in 1973. Intre timp, vit. B12 a fost obtinuta prin extractie din produse fermentate, o metoda care este inca cea mai economica d.p.d.v. comercial. Structura ei chimica este cea mai complexa dintre toate vitaminele.

DSM B12
DSM vitamina B12 (cianocobalamina) este disponibila ca pudra pura cristalina si in diferite variante diluate ale acesteia.