Surse
Vitamina B1denumita si tiamina, este larg raspandita in alimente, dar in general in cantitati mici. Cea mai buna sursa de tiamina este drojdia de bere uscata. Alte surse importante includ carnea (porc, miel, vita), pasare, cerealele integrale, nuci, boabe de leguminoase, legumele uscate. Deoarece consumul de tiamina este mare, ea nu este depozitata in cantitati apreciabile in organism, de aceea este necesara furnizarea continua. Inima, rinichii, ficatul si creierul au cele mai mari concentratii, urmate de leucocite si de celulele rosii ale sangelui.
Functii
Tiamina este esentiala in special in metabolismul carbohidratilor, pentru eliberarea energiei, pentru sanatatea sistemului nervos si pentru buna functionare a sistemului muscular.
Deficienta
Deficitul vitamine B1 duce la intarzierea cresterii organismului si afectiuni ale sistemelor nervos si cardiac (bine cunoscut sub denumirea de beri-beri). In trecut, aceasta boala se instalase in cazul oamenilor cu o alimentatie bogata in orez alb (unde tiamina din boabele integrale a fost indepartata sau distrusa). In cazul animalelor, s-a constatat instalarea paraliziilor progresive si retractarea gatului neck retraction.
Producerea
Istoria tiaminei este pe cat de fascinanta pe atat de importanta, deoarece descoperirea si denumirea tiaminei deriva de la (cuvantul din limba latina, vita=viata si amina=compusul ce contine nitrogen). Mai mult, absenta acestei substante in alimentele reci conduce la o boala care a revolutionat inceputurile anilor 1900. Primele cercetari, prin urmare, au pus bazele tuturor cercetarilor nutritionale ce urmau sa vina. Fortifierea fainii albe, cerealelor, pastelor si orezului a inceput in Statele Unite in timpul celui de al doilea razboi mondial, iar alte tari i-au urmat rapid exemplul.
Fortifierea alimentelor de larg consum a eradicat definitiv bolile care s-ar datora deficientei vitaminei B1 in cadrul natiunilor dezvoltate.
Obtinerea vitaminei B1 prin sinteza este un proces complicat implicand 15-17 diferite trepte. Desi productia comerciala de tiamina a fost pentru prima oara realizata in 1937, aceasta nu s-a dezvoltat la scara industriala pana in anii 1950 cand a crescut brusc cererea datorita fortifierii alimentelor.
Vitamina B1 DSM
Vitamina B1 de la DSM Nutritional Products este disponibila in forma cristalina pulverulenta pura a tiaminei hidroclorid si tiaminei mononitrat.