Surse
Vitamina A liposolubila se regaseste sub doua forme principale in natura: retinol si anumiti carotenoizi. Retinolul se gaseste numai in produsele de origine animala, in alimente ca peste, oua, lapte integral. In produsele de origine vegetala , vitamina A poate fi obtinuta dintr-o familie de substante numite carotenoizi care se gasesc in fructele si legumele viu colorate si legumele, radacinoase. Cel mai bine cunoscut carotenoid este beta-carotenul (pro-vitamina A). Beta-carotenul poate fi convertit in retinol in organism atunci cand acesta are nevoie.
Vitamina A este depozitata in ficat. Depozitele de vitamina A din ficatul unui adult hranit in mod sanatos pot asigura nevoile organismului timp de cateva luni de zile. Administrarea unor cantitati prea mari de vitamina A poate depasi capacitatea de depozitare a ficatului aducand efecte nefavorabile in organism. Oricum este putin probabil ca o persoana printr-o alimentatie normala sa ajunga la un exces de vitamina A. Cand vitamina A este obtinuta din beta-caroten, nu exista nici un fel de risc, deoarece este convertita in organism atunci cand acesta are nevoie de ea.
Functii
Vitamina A este esentiala pentru vedere, dezvoltare corespunzatoare.
Deficienta
Simptomele deficientei includ slabirea vederii pe timp de noapte, hiperkeratinizarea (hyperkeratinosis) pielii si xeroftalmia, stare netratata a ochilor care poate conduce la pierderea definitiva a vederii. Deficienta vitaminei A este inca larg raspandita in multe tari ale lumii dezvoltate. O insuficienta a vitaminei A poate afecta producerea de anticorpi si sistemul imunitar.
Alimentatia animalelor crescute in ferme are nevoie de fortifiere cu vitamina A pentru sanatatea, productivitatea si fertilitate animalelor. Aceasta deoarece continutul de beta-caroten al furajelor scade rapid dupa recoltare.
Productia
Desi este bine cunoscut inca din vremea Egiptului antic ca anumite alimente ar fi putut imbunatati vederea pe timp de noapte, vitamina A nu a putut fi identificata inainte de 1913. Structura ei chimica a fost clarificata de Paul Karrer in 1931. Profesorul Karrer a primit Premiul Nobel pentru munca sa, deoarece a fost pentru prima oara cand structura unei vitamine a putut fi determinata.
Vitamina A DSM
Vitamina A produsa de DSM este disponibila sub forma de retinil acetat si retinil palmitat uleioase sau pulverulente si in combinatie cu vitamina D3.