Surse
Termenul de niacina se refera atat la acidul nicotinic cat si la derivatii lui, nicotinamida. Amandoi se gasesc in natura, cu acidul nicotinic mai mult in plante, si nicotinamida in produsele de origine animala. Drojdia, ficatul, carnea de pasare, carnea slaba, nucile si legumele contribuie cel mai mult la continutul de niacina din alimente. Cantitati mai mici se gasesc si in lapte sau legumele cu frunze verzi. Niacina apartine grupului de vitamine B.
Functii
Niacina este vitala pentru eliberarea energiei in tesuturi si celule. Aportul de riboflavina si tiamina ajuta la mentinerea sistemelor digestiv si nervos sanatoase. Este esentiala pentru crestere si este implicata in sintetizarea hormonilor.
Deficienta
Deficienta la animale afecteaza pielea si tractul digestiv. Rumegatoarele nu au nevoie de cantitati suplimentare de niacina, dar aceste suplimente imbunatatesc productia de lapte a vacilor. Pelagra este o boala rezultata din deficienta combinata a niacinei si triptofanului. Simptomele pelagrai includ dermatita, dementa, diareea si tulburari nervoase. Pelagra este rar intalnita in tarile industrializate: oricum, ea este asociata cu abuzul de alcool. In unele regiuni ale globului unde porumbul si orzul sunt alimente de baza, pelagra poate fi intalnita.
DSM niacina
DSM Nutritional Products furnizeaza atat acidul nicotinic cat si nicotinamida sub forma de pudra.