Surse
Biotina este una dintre cel mai recente vitamine descoperite. Ea apartine grupului de vitamine B si se gaseste in multe produse alimentare in cantitati mici. Cele mai bogate surse sunt drojdia, ficatul si rinichii. De asemenea, surse bune sunt si galbenusul de ou, boabele de soia, nucile si cerealele. Biotina se gaseste in majoritatea produselor pentru animale, dar datorita biodisponibilitatii ei foarte scazute este adaugata in aceste alimente pentru reproducerea animalelor si in general pentru sanatate.
Functii
Exista opt forme diferite de biotina, insa una singura, D-biotina are activitate vitaminica completa. Este vitala pentru producerea de energie din carbohidrati si grasimi, pentru sanatatea pielii si a parului. Ea face parte dintr-o serie de sisteme enzimatice si este necesara pentru cresterea normala si buna functionare a organismului. Biotina joaca un rol cheie in metabolismul carbohidratilor, grasimilor si proteinelor.
Deficienta
Deficitul de biotina din organismul uman este extrem de rar intalnit. Simptomele deficientei includ anorexie, greata, voma, paloare, depresie, dermatite uscate, iar dupa o perioada lunga de timp poate duce la afectiuni severe, pierderea parului (alopecia). Biotina este extrem de importanta in productia animaliera animal production si de aceea se adauga mixurilor pentru pasari, porci si pesti pentru a asigura o crestere optima si reproductivitate.
Producerea
Biotina comerciala obtinuta prin sinteza este bazata pe o metoda dezvoltata de Goldberg si Stenbach in 1949 plecand de la acidul fumaric. Aceasta tehnica produce D-biotina pura care este identica cu produsul natural.
Biotina DSM
Biotina produsa de DSM Nutritional Products este disponibila sub forma de pulbere fina cristalina pentru diverse aplicatii.