Acizii grasi polinesaturati sunt componente ale grasimilor si uleiurilor. Ei sunt cunoscuti ca grasimi esentiale. Ca si vitaminele, PUFA sunt esentiali pentru viata, nu pot fi sintetizati in organism si trebuie obtinuti direct din alimente.
Aceste grasimi contracareaza efectul daunator al grasimilor din sange si sunt importante pentru mentinerea unei bune sanatati a inimii, celulelor si sistemului nervos. Comparativ cu acizii grasi mononesaturati, PUFA au cel putin doua duble legaturi, o caracteristica ce influenteaza major proprietatile lor fizice si chimice.
Exista doua mari familii de PUFA, omega-3, care are un efect fluidificare a sangelui si omega-6 implicata in coagularea sangelui. Pentru un organism sanatos se impune mentinerea unui echilibru intre tendinta sangelui de coagulare si cea de curgere. Ambele familii pot fi metabolizate la lanturile lungi de acizi grasi polinesaturati (LC-PUFA), despre care s-a demonstrat ca au un rol important pentru sanatate.
Astazi, oamenii nu consuma doar mai multe grasimi decat le este recomandat pentru dieta obisnuita, dar procentul de grasimi de tip omega-6 si alte grasimi saturate este chiar foarte ridicat, ceea ce creeaza predispozitia pentru problemele coronariene si tromboze. Dietele bogate in acizi grasi Omega-3 contribuie la reducerea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare. Femeile insarcinate pot reduce riscul nasterilor premature prin consumul de omega-3.
Pentru a asigura necesarul si echilibrul de LC-PUFA, uneori este necesara suplimentarea lor in dieta. DSM Nutritional Products produce si comercializeaza sub denumirea de ROPUFA, o gama de acizi grasi polinesaturati sub forma de uleiuri vegetale si marine nemodificate chimic dar puternic rafinate. Produsele in stare pulverulenta sunt utilizate mai ales pentru produsele in stare uscata, cum ar fi produsele de panificatie si alimentele pentru copii. Acestea sunt dispersabile in apa rece, sunt extrem de stabile, iar mirosul si gustul sunt neutre.