Acidul pantotenic

Surse
Acidul pantotenic apartine grupului de vitamine B si este prezent in aproape fiecare tip de aliment. Se gaseste in special in drojdie si organe (ficat, rinichi, inima, creier), dar ouale, laptele, legumele, zarzavatul si cerealele integrale sunt probabil cele mai obisnuite surse. Alimentele prelucrate contin cantitati mici, cu exceptia faptului cand este inlocuita pierderea din timpul procesului. Acidul pantotenic este sintetizat de microorganismele intestinale, dar cantitatea produsa cat si rolul ei nutritional nu sunt cunoscute.

Functii
Acidul pantotenic este vital pentru eliberarea de energie din alimente, pentru o dezvoltare sanatoasa si pentru producerea de anticorpi. Acidul pantotenic necesita vitamina A, vitamina B6, vitamina B12, acid folic si biotina in ideea de a functiona corespunzator.

Deficienta
Pantenolul este folosit des pentru produsele cosmetice. Pentru produsele cosmetice, el ajuta pielea sa se mentina hidratata si supla, stimuleaza cresterea celulelor si regenerarea tesuturilor, impiedica inflamarea si inrosirea pielii. Ca hidratant si regenerator in produsele pentru ingrijirea parului, el protejeaza si regenereaza parul deteriorat de diversi factori chimici si mecanici (periatul, pieptanatul, samponatul, vopsitul, etc) si confera luciu si stralucire. Pantenolul este denumit adesea "provitamina B5" in materialele publicitare.

Acidul Pantotenic DSM
Acidul pantotenic produs de DSM Nutritional Products este comercializat ca D pantotenat de calciu pentru aplicatii din industria alimentara, farmaceutica si hrana animalelor, iar ca pantenol pentru produsele cosmetice.