Surse
Acidul folic apartine grupului de vitamine B si se regaseste in primul rand in leguminoase, portocale, cereale fortifiate, paine integrala, ficat si cartofi. Acidul folic a fost primul membru a unei clase de compusi care au fost descoperiti, iar numele lui este inca folosit pentru intregul grup, de asemenea, cunoscuti ca folati sau folacin.
Functii
Acidul folic este vital pentru sanatatea celulelor sangelui, pentru formarea de noi celule si pentru o dezvoltare corespunzatoare. El joaca un rol important in metabolismul ADN-ului si ARN-ului, purtatorii informatiilor genetice din toate lucrurile vii.
Deficienta
Deficienta acidul folic poate fi consecinta unei tulburari sau unui tratament cu anumite medicamente si poate aparea foarte bine si in timpul sarcinii. Anomaliile in producerea celulelor sangelui sunt principalele semne clinice ale deficientei. Modificarile hematologice asociate cu deficienta acidului folic sunt asemanatoare cu acelea intalnite in cazul deficitului de vitamina B12, iar pacientii inregistreaza in general carentele ambelor vitamine. Acidul folic reduce riscul aparitiei "neural tube birth" neurale la nastere atunci cand femeile consuma o cantitate corespunzatoare de acid folic atat inainte cat si in timpul primelor luni de sarcina. Pentru acest motiv, imbogatirea produselor din cereale cu acid folic este obligatorie in SUA. Acidul folic este usor distrus prin depozitare prelungita, pana la 50% se poate pierde prin fierberea sau coacerea alimentelor. In cazul animalelor aceasta duce la anemie si probleme de reproducere.