Alterarea datorata microorganismelor este foarte raspandita in fabricile de branza. Acestea pot varia cu:
♦ Tipul de branza produsa
♦ Mediul inconjurator
♦ Conditiile procesului
Gama de conservanti DSM pentru branzeturi a fost dezvoltata pentru a da solutii pentru protejarea, conservarea si aspectul unei branze de inalta calitate.
Formularea acestor produse este sa menita sa se integreze optim in procesele traditionale de obtinere a branzei.
Denumirea comerciala - Aplicatii:
♦ Delvocid® - Instant/Delvocid®, Salt/Delvocid®, Dip/Delvocid®, Sol (Permis in EU ca si conservant (E235) pentru tratamentul de suprafata al branzei. In SUA in accord cu 21 CFR 172.155-I pentru branza bucati, taiata si feliata sau fasii).- Combinatia de natamicina si guma xantan cu adeziune buna la suprafata branzei contribuie la inhibarea activitatii mucegaiurilor la suprafata branzeturilor. Se folosesc produsi pe baza de natamicina pentru prepararea unei suspensii de 20% Delvocid pentru acoperirea branzeturilor.
♦ Superdex® - Delvocoat®, Plasticoat®, VascoplastT (in accord cu Directivele EC 89/109, 90/128 si Amendamentele lor, si cu Regulamentele nationale cu privire la materialele plastice ce sunt premise pentru contactul direct cu alimentele. PVA pentru tratamentul de suprafata al branzeturilor cu pasta tare si semitare de tip frantuzesc, italienesc si danez.
♦ Delvozyme® - (in accord cu Directivele EU pentru aplicatiile aditivilor alimentary la branza maturata E 1105) EGG white Lysozyme pentru prevenirea balonarii tarzii data de fermentatia butirica la multe tipuri de branzeturi.
♦ Delvowax® - (in accord cu Directivele EU 89/109/EEC cu privire la materialele premise ain contact direct cu alimentele). Ceara pentru tratamentul de suprafata al branzeturilor cu pasta tare si semitare.